Minister zet bergers in tegen files

UTRECHT/UTRECHT - Bergers worden op strategische plekken ingezet, zodat de weg na een incident snel weer vrij is. Dat is één van de maatregelen van minister Cora van Nieuwenhuizen om op korte termijn de files aan te pakken.
Met een snellere berging van voertuigen richt de minister van Infrastructuur en Waterstaat zich op het verkorten van de files die ontstaan als gevolg van een ongeval. Met bergers worden afspraken gemaakt zodat ze op werkdagen tijdens de spits op 20 strategische locaties klaarstaan en sneller op locatie kunnen zijn.
De bergers worden vooral ingezet op de ringwegen bij de grote steden. De aanrijtijden van de weginspecteurs worden ook verkort. Daarnaast bekijkt Rijkswaterstaat of de bergers zelf de plek van het ongeval kunnen afzetten, zodat zij niet altijd op een weginspecteur of de politie hoeven te wachten.

SLIMME VERKEERSLICHTEN

Andere maatregelen die de minister gaat treffen zijn het omvormen van spitsstroken tot gewone rijstroken en het plaatsen van slimme verkeerslichten die zorgen dat het verkeer beter wordt afgewikkeld. Daarnaast gaat Rijkswaterstaat op verschillende locaties kleine infrastructurele maatregelen doorvoeren. Zo wordt de verbindingsboog in knooppunt Oudenrijn verbreed.
De minister heeft voor de extra maatregelen een bedrag van 100 miljoen euro uitgetrokken.