Utrecht krijgt nieuwe creatieve broedplaats voor podiumkunsten

UTRECHT - Utrecht krijgt een nieuwe broedplaats voor veelbelovende kunstenaars. Jonge dans- en theatermakers krijgen in de zogenoemde Standplaats Utrecht twee jaar lang de kans vernieuwende voorstellingen te bedenken en hun talenten verder te ontwikkelen.
Het initiatief komt van vijf culturele instellingen - Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, SPRING Performing Arts Festival, DOX en Het Filiaal - en is bedoeld voor podiumkunstenaars in Utrecht die drie tot zes jaar geleden hun opleiding hebben afgerond. Elk jaar worden drie of vier van hen uitgenodigd om te komen werken aan hun ideeën.

FORT BLAUWKAPEL

Fort Blauwkapel, op de rand van Overvecht en de Binnenstad, werd jaren geleden omgebouwd tot podium, waar theatergroep Growing up in Public tussen 1989 en 2009 aan meer dan tachtig voorstellingen werkte. Daarna maakte de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht er enige tijd gebruik van.
"Wij vinden het een mooie gelegenheid om het theatertje weer in ere te herstellen", vertelt directeur Cobie de Vos van Het Huis Utrecht. "Jonge theatermakers kunnen daar weer een eigen plek van maken. Ze kunnen er hun werk ontwikkelen en producties maken die in de stad en verder te zien zijn."

UTRECHT

Standplaats Utrecht wordt de eerste drie jaar financieel ondersteund door de gemeente. De bedoeling is dat nieuwe podiumkunstenaars voor Utrecht behouden blijven en een band met de stad opbouwen.