Natuurlijk Zoëy: Uilen kiezen de komende weken hun gezinsgrootte

LEIDSCHE RIJN/GROENEKAN - Het gaat goed met de uilen in onze regio. Je ziet ze niet zo snel want ze hebben een goede schutkleur, zeker in de winter. Je hoort ze soms roepen en dat is dan meestal het geluid van de bosuil. Het meest zichtbaar zijn de braakballen die onder de boom liggen. Eddy: "Het is hardstikke leuk als je die vindt, om met je kinderen met pincetje uit elkaar te halen. Je ziet dan botjes, haar, schedeltjes, noem maar op, alles wat een uil uitkotst."

KERKUIL

Bioloog Marc van Leeuwen heeft ruim 400 kasten met kerkuilen die hij voor onderzoek regelmatig checkt. Deze soort uil doet het mede dankzij het werk van Marc steeds beter. Door het ringen van deze uilen kan er veel informatie worden verzameld en daarmee kan de leefomgeving van veel uilen worden verbeterd.
Het gaat niet alleen goed met de uilen maar ook met de boommarters. Maar deze dieren halen de nestkasten van de kerkuilen nogal eens leeg. Gladde ijzeren platen tegen de kasten aan zorgen ervoor dat de bommarters niet tegen de kast op kunnen klimmen. Marc is bezig alle nestkasten te voorzien van deze platen.

RANSUILEN

De ransuil is de soort die naast de bosuil het meest voorkomt in onze regio. In de winter roesten zij met hun familie op groenblijvende bomen, vaak dicht bij de bewoonde wereld omdat daar veel eten is te vinden. Het roesten is een soort winterrust waarbij ze in de avonduren nog wel op jacht gaan. Iedere uil van de familie heeft z'n eigen tak in de boom om op te roesten. Meestal komt de familie ook elk jaar in dezelfde boom terug.
Na de roestperiode zoeken ze een plek om te broeden. Zowel de ransuilen als de kerkuilen besteden dan een paar weken om te kijken hoeveel voedsel daar is. Afhankelijk daarvan beginnen ze een groot of een klein broedsel.
De ransuil is gemakkelijk te herkennen aan de oorpluimen boven op zijn kop. Dit zijn geen oren, want die zitten net als bij de kerkuil achter de hartvormige krans om hun ogen. Als er onraad of gevaar dreigt, dan zet hij zijn pluimen recht overeind.

DE OEHOE KOMT

De ransuil wordt wel eens verward met de veel groter oehoe vanwege z'n oorpluimen en grote oranje ogen. De oehoe komt nu niet voor in de provincie Utrecht maar dat gaat veranderen volgens Marc: "Ik verwacht zeker dat binnen 10-20 jaar ook de oehoes hier op de Heuvelrug aanwezig zullen zijn.
Natuurlijk Zoëy wordt vandaag uitgezonden op RTV Utrecht en is bij dit artikel te zien.

Natuurlijk Zoëy: Uilen kiezen de komende weken hun gezinsgrootte