Uithoflijncrisis kost gemeente Utrecht 5 miljoen aan subsidies

UTRECHT - De gemeente Utrecht loopt bijna 5 miljoen euro aan provinciale subsidies mis doordat de kosten voor de Uithoflijn hoger uitvallen. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen die zijn gesteld door enkele partijen in de gemeenteraad.
Om de extra kosten van het tramproject op te vangen bepaalde een meerderheid in Provinciale Staten dat 14 miljoen euro gebruikt wordt. Dat bedrag is eigenlijk aan andere gemeenten beloofd. Eerder eiste de gemeente Utrecht, samen met negen andere gemeenten in samenwerkingsverband U10, dat er geen aanspraak mag worden gemaakt op dit potje.

INTENSIEF OVERLEG

De gemeente vertelt ook dat het voltallige college van B&W en Gedeputeerde Staten gisteren met elkaar om tafel heeft gezeten. De gemeente wil vaker dit soort gesprekken voeren met de provincie om de banden met elkaar weer aan te halen. Ook werd er besproken wat de gevolgen van de verstandhoudingen zijn voor andere samenwerkingsprojecten zoals de Noordelijke Randweg Utrecht.
Sinds het debacle met de Uithoflijn staan de verhoudingen tussen gemeente en provincie op scherp. Vooral over hoe de kosten van de 84 miljoen moeten worden verdeeld. Het grootste deel hiervan komt volgens afspraken voor de rekening van de provincie. Een meerderheid van de Staten wil dat de gedeputeerde er op aandringt dat de gemeente een groter aandeel betaalt.

BELANGENVERSTRENGELING

De gemeente vertelt in de beantwoording ook dat men niet op de hoogte was van de mogelijke
met aannemer BAM van de provinciedirecteur. Het college zegt dat ze niets afwisten van de aandelen die hij had in het bedrijf. Deze zijn nadat hij een vaste aanstelling kreeg verkocht.
Het NRC onthulde de mogelijke belangenverstrengeling vorige week zaterdag in een uitgebreid artikel. Hierin staat ook dat de provinciedirecteur twee kritische ambtenaren de mond heeft gesnoerd en ontslagen. De gemeenteraad debateert morgen op initiatief van de PvdA over de onthullingen van de krant.

DE BILT

Eerder werd al bekend dat de gemeente
1,8 miljoen euro misloopt aan provinciale subsidies. Wat andere gemeenten binnen de U10 kwijt zijn aan het extra geld voor het Uithoflijnproject van 84 miljoen euro is nog onbekend.