Utrechtse Heuvelrug wil vervuilde golfbaan overnemen

DOORN - Onenigheid over de golfbaan in Doorn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet het terrein overnemen, maar de grond is vervuild. Dat kan leiden tot meer kosten, ook omdat de grond misschien gesaneerd moet worden.
"Er zit koper in de grond", zegt Peter van der Zee, voorzitter van de Stichting Zwem- en Sportaccomodaties Doorn, de huidige eigenaar van de grond. 4000 vierkante meter grond is vervuild. De voorzitter stuurde een brief naar de raad omdat er geluiden opgaan om woningen te bouwen op het terrein. Sporten kan, zou niet kunnen: "De hoeveelheid koper is te hoog om op een behoorlijke wijze woningbouw te laten plaatsvinden", aldus Van der Zee.
Het terrein werd in 2008 gekocht door de stichting. De gemeente zou het terrein weer overnemen als het quitte zou draaien. Dat moment is nu aangebroken, maar de gemeente wil dus misschien wat anders met het terrein. Als ze besluiten woningen te bouwen, moet de grond gesaneerd worden en dat kost zeker 385.000 euro.

VRAGEN

Woningen op het golfterrein zouden na sanering dus een optie zijn. De baan ligt naast het terrein van de marinierskazerne, waar ook nieuwbouwplannen zijn. Het kopen van de golfbaan kost de gemeente sowieso geld. Het stuk grond staat in de boeken voor bijna 2 miljoen euro, maar is door de vervuiling veel minder waard.
Met de overname van de golfbaan neemt de gemeente ook de exploitatie over. Dat kost 100 tot 150 werkuren per jaar en dat leidt dus ook tot meer kosten. Politieke partijen stelden eerder al vragen over de overname. Zo vindt de fractie OPEN een golfbaan exploiteren geen publieke dienst. De VVD vindt het maken van plannen op die plek wat te voorbarig, aangezien de plannen op het kazerneterrein tot protest leiden.
Ook vanwege de schulden van Utrechtse Heuvelrug, stelt de politiek veel vragen bij de overname. De gemeente staat zeker 160 miljoen euro in het rood, door investeringen de afgelopen jaren.
De Stichting Zwem- en Sportaccomodaties Doorn hoopt vooral dat er nog lang gegolfd kan worden op het terrein. Nu hebben ze de afspraak dat zeker tot het vertrek van de mariniers, rond 2021, gegolfd kan worden op het terrein. Morgenavond beslist de gemeenteraad over de overname. Van der Zee: "Wij adviseren de gemeente om het over te nemen met alle condities die de stichting ook heeft."