Utrechtse gemeenten tegen provincie: los tekort Uithoflijn anders op

UTRECHT - De provincie zal een andere manier moeten vinden om de tekorten bij de aanleg van de Uithoflijn op te lossen. Die boodschap kreeg provinciebestuurder Pim van den Berg gisteren mee na afloop van het gesprek met verkeerswethouders van de U10, een samenwerkingsverband van verschillende Utrechtse gemeenten.
Een meerderheid in de Provinciale Staten wil dat er 14 miljoen euro wordt gebruikt uit de zogeheten BRU-gelden voor het oplossen van het tekort bij de aanleg van de Uithoflijn.
De BRU-gelden zijn overgebleven toen het Bestuur Regio Utrecht, een andere gemeentelijke samenwerking, werd opgeheven. Het overgebleven geld van de BRU kwam toen in een potje terecht. De U10-gemeentes willen geld uit dat potje gebruiken voor mobiliteitsprojecten in de regio. De provincie steekt het liever in de Uithoflijn.
De wethouders van de U10 hebben gisteren nogmaals duidelijk gemaakt dat de provincie de BRU-gelden wat hen betreft niet kan gebruiken om tekorten bij de Uithoflijn aan te vullen. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht bij lokale bestuurders. De provincie zal het gat dus op een andere manier moeten dichten.

STEVIG GESPREK

Het overleg waarin over de beruchte U10-brief werd gesproken, leverde een "stevig gesprek op" en "een dikke onvoldoende" voor de opstellers van de brief, de wethouders Lot van Hooijdonk en Kees van Dalen. Zij
de manier waarop de brief tot stand is gekomen. Uiteindelijk konden alle wethouders zich vinden in de inhoud van het schrijven, maar volgens betrokkenen is dit "eens maar nooit meer".

KOSTENVERDELING

Over hoe de extra kosten van de Uithoflijn moeten worden verdeeld, is sowieso onenigheid. In een
in de Provinciale Staten werd gedreigd om de gemeente Utrecht onder curatele te stellen.
Ook willen rechtse politieke partijen, waaronder coalitiepartner VVD, niet dat de provincie voor het grootste deel van de kosten opdraait. Zij stellen dat de uitstel van het project en het bijbehorende extra geld een verantwoordelijkheid is van de gemeente Utrecht. De oorzaak van de problemen ligt volgens liberaal Statenlid Willem Joustra in het stationsgebied.

U10

De U10 bestond altijd uit de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten, Stichtse Vecht, Zeist, Woerden, Bunnik en De Bilt. Op 1 januari sloten ook Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede zich aan. Doel van de U10 is om samen te werken op thema's als bereikbaarheid, economie en wonen.
RTV Utrecht houdt alle ontwikkelingen rond de politieke crisis om de Uithoflijn bij in een tijdlijn.