PvdA Utrecht wil opheldering over omstreden U10-brief

PROVINCIE UTRECHT - De PvdA in Utrecht gaat het stadsbestuur volgende week vragen stellen over de omstreden brief van Utrechtse gemeenten over de Uithoflijn. De conceptversie waarop al akkoord was gegeven, blijkt later te zijn aangepast.
De initiatiefnemers van de brief, wethouders Kees van Dalen van de gemeente Houten en Lot van Hooijdonk van Utrecht erkennen dat de brief aan het adres van de provincie verschilt van de eerste versie van de brief, maar ze bestrijden dat er gesjoemeld is.

DUIDELIJKHEID

Fractievoorzitter Ruben Post van de Utrechtse PvdA wil duidelijkheid. "Ik wil weten welke versie er is rondgestuurd. Bij dit soort gezamelijke brieven is er altijd één gemeente die het voortouw neemt en hebben uiteindelijk - en dat is natuurlijk het belangrijkste - alle wethouders ingestemd met de brief die uiteindelijk verstuurd is. En die is namens alle tien de wethouders ondertekend. Dus de vraag is: is dat inderdaad namens die tien gebeurd of is op het laatste moment toch nog iets veranderd, waar een aantal wethouders niet mee instemde. Dat zou ernstig zijn."
Hij houdt vooralsnog alle opties open en gaat ook nog niet uit van sjoemelpraktijken. Mocht dat wel zo zijn, dan zijn wat hem betreft de rapen gaar. "Dat zou echt onacceptabel zijn, als het bewust een poging is geweest om zeg maar het politieke debat op scherp te zetten dan zou ik dat af te keuren vinden, absoluut. Maar daarom ga ik daar ook vragen over stellen, omdat we willen weten hoe dat precies gegaan is."
De brief van de gemeenten is kritisch over het optreden van de provincie bij de aanleg van de Uithoflijn. Onlangs bleek dat de komst van deze tram ernstig is vertraagd en veel duurder uitvalt.

GEZAMENLIJK PROJECT

Maar met een vingertje naar een schuldige wijze wil de Partij van de Arbeid nog niet: "Ik vind het helemaal niet aan de orde om te zeggen van nou, het is de schuld van die of van die, het is een gezamenlijk project, aan beide kanten zijn ernstige fouten gemaakt, dus ik vind dat beide partijen nu gezamenlijk de schouders eronder moeten zetten om die tram zo snel mogelijk te laten rijden en ook zo goed mogelijk te laten rijden tegen zo min mogelijke kosten."
De gemeente en de provincie zijn dus verantwoordelijk, zegt de PvdA. Verbeek moest plaatsmaken, maar in de gemeente is het niet zover gekomen: "We zijn wel heel kritisch geweest en we hebben ook gezegd hier moeten echt dingen anders en beter en dat hebben de wethouders ook toegezegd dus daar gaan we ze ook aan houden. Maar we blijven het dossier natuurlijk volgen en als we op enig moment het idee hebben, dit gaat toch niet goed, dan kunnen we altijd nog een zware motie indienen."
Voor de PvdA staat uiteindelijk voorop dat de tram zo snel mogelijk moet gaan rijden.
In deze tijdlijn lees je een reconstructie van de Uithoflijn-crisis.