Petitie tegen proef aardgasvrij Overvecht

UTRECHT - Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht zijn bezorgd over de kosten die zij mogelijk moeten betalen als ze straks geen gas meer gebruiken. De gemeente wil dat hun buurt meedoet aan een proef waarbij de gasmeter op slot gaat.
Het gaat om het gebied tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en de Vechtdijk. Voor dit deel is gekozen omdat er in de wijk gasleidingen liggen die uiterlijk in 2030 vervangen moeten zijn. De gemeente vindt het zonde om er nieuwe leidingen te plaatsen als die straks toch niet meer gebruikt worden.

PETITIE

De proef is onderdeel van een campagne om Nederlanders te laten stoppen met het gebruiken van aardgas. Maar een groep bewoners van de wijk is
en heeft gisteravond een petitie aangeboden aan wethouder Lot van Hooijdonk. Die is zo'n driehonderd keer getekend.
De kosten zijn voor huiseigenaren en die liggen volgens de bewoners tussen de 20.000 en 30.000 euro. "Het enige alternatief dat geboden wordt is een warmtepomp. Daarvoor moet je je halve huis verbouwen, dus vandaar dat er een vrij fors prijskaartje aan hangt", vertelt Arjen Bezemer, hij is initiatiefnemer van de petitie.
"We zijn geschrokken van dit plan", zegt Inge Koese. "We zijn in deze periode ook al geconfronteerd met de erfpacht, die kost ook twintig tot dertigduizend euro." Koese wil daarom een alternatief. "Wij willen vragen of ze ons willen uitsluiten van de proef. Dan hebben we tijd om wat te sparen, eerst voor de erfpacht en dan voor de proef."

TERUGVERDIENEN

Volgens Bezemer kan het geïnvesteerde geld niet worden terugverdiend, omdat de betreffende woningen uit de jaren tachtig komen. "Als je een woning uit de jaren zestig goed gaat isoleren, dan kun je dat best een keer terugverdienen. Jaren tachtig-woningen geldt dat niet, die zijn redelijk goed geïsoleerd en daar valt minder winst te behalen als je die nóg beter gaat isoleren."
Voor de bewoners van Overvecht-Noord is het nog volstrekt onduidelijk of de gemeente hen tegemoet komt. "Er wordt vanalles genoemd, van het verstrekken van een subsidie tot leenachtige toestanden. Bewoners zijn ongerust, want mensen hebben niet zomaar 30.000 euro liggen en moeten zich dan dus in de schulden steken. We wachten liever op een goedkoper alternatief dan de warmtepomp."

FINANCIERING

De programmadirecteur voor energie van de gemeente snapt de zorgen van de bewoners en zegt dat de plannen nog in de kinderschoenen staan. De gemeente is nog in gesprek met het Rijk over de financiering om bewoners tegemoet te komen.
"We hebben vanaf het begin gezegd: het moet haalbaar en betaalbaar te zijn. Ik denk ook dat deze grote verandering kan en lukt als het aan die condities voldoet", zegt Joop Oude Lohuis.

Bezorgde bewoners Overvecht bieden petitie aan tegen aardgasvrije wijk