UKiest: Wat houdt Utrecht bezig?

UTRECHT - De verkiezingen in Utrecht dreigen ongemeen spannend te worden. De gemeenteraad bestaat nu al uit tien partijen en het lijkt er op dat alle tien terug zullen komen.
Daarnaast melden zich ook een aantal nieuwkomers, waarvan DENK en de PVV het meest in het oog springen. Deze twee partijen worden geacht om zetels te veroveren. En daarmee zitten er straks twaalf partijen in de raad.
Daarom zal de campagne niet op het scherp van de snede uitgevochten worden. Immers na de verkiezingen moeten vier tot vijf partijen elkaar vinden om een coalitie te smeden. En als je al te hard de campagne ingaat zet je je zelf al snel buitenspel.

BINNENRING

Zo'n gevoelig onderwerp is bijvoorbeeld het plan om de binnenring van Utrecht om te bouwen tot een stadsboulevard. Partijen als de VVD, het CDA , DENK en de PVV zijn daar geen voorstander van. Maar als ze in de campagne zouden roepen dat die stadsboulevards er echt niet komen, dan is een coalitie met GroenLinks en D66 al snel uitgesloten. Voor de twee nieuwkomers is dat geen probleem, maar zowel de VVD als het CDA zetten zich ongetwijfeld niet al bij het begin buitenspel.
De campagne in Utrecht werd verrassenderwijs afgetrapt door Henk van Deún van de PVV. In een uitzending op Bingo FM riep hij dat wat de PVV betreft de Ulu-moskee bij wijze van spreken mocht afbranden. Alle andere partijen vielen over Van Deún heen. Maar daarmee heeft de PVV zich in Utrecht wel op de kaart gezet.

BEREIKBAARHEID

Terug naar de bereikbaarheid. Want dat onderwerp zal hoe dan ook in de campagne een belangrijke rol spelen. Het huidige college heeft vooral ingezet op fiets en openbaar vervoer. Maar op beide dossiers heeft dit college enorme steken laten vallen. De oppositie zal daar GroenLinks en D66 meedogenloos op afrekenen.
Bij de verkiezing van de beste fietsstad van Nederland eindigde Utrecht op een teleurstellende 84ste plaats. Dat komt vooral omdat het Stationsgebied al jarenlang een drama is voor fietsers. En ondanks alle nieuwe fietsgarages is er nog steeds een schrijnend tekort aan fietsparkeerplekken in het centrum.
Daarnaast moet de reiziger de auto uit, en het OV in. Maar de pogingen om een tram naar De Uithof aan te leggen lopen een enorme vertraging op, en de kosten lopen met tientallen miljoenen euro's op. Ook op het gebeid van duurzaamheid loopt dit college een deuk op, de elektrische bussen op lijn 1 staan te vaak in de remise met panne.

TIPPELZONE

Een onderwerp dat waarschijnlijk geen rol zal gaan spelen tijdens de verkiezingen, maar dat wel zijn invloed heeft, is de tippelzone. D66-wethouder Victor Everhardt wilde die tippelzone verplaatsen naar de Lage Weide of Leidsche Rijn. Het kwam hem op een storm van protest te staan. De tippelzone wordt niet verplaatst, maar de schade is al aangericht. Het zal de populariteit van D66 in dat deel van Utrecht geen goed hebben gedaan.
Stadsbelang Utrecht kan daar van profiteren. Lijsttrekker Cees Bos heeft zich geprofileerd als de redder van Leidse Rijn. De rel rond projectontwikkelaar Wim Oostveen zal de partij weinig schaden. Oostveen stapte halverwege de termijn van de raad op, omdat zijn rol als raadslid niet lekker samenging met zijn zakelijke belangen in Leidse Rijn.

SOCIALE HUISVESTING

Sociale Huisvesting is een onderwerp waar veel partijen op willen scoren. GroenLinks, de SP, de PvdA, D66 en Student & Starter vissen wat dat betreft allemaal in de zelfde vijver. Er moeten meer betaalbare woningen komen voor de lagere en midden-inkomens. De partijen verschillen alleen op details hoe ze dat willen bereiken.
De rel rond de 252 woningen in Kanaleneiland werpt dan weer een smet op de SP. De PvdA viel het SP-boegbeeld Paulus Jansen keihard aan. Wethouder Jansen is volgens de socialisten verantwoordelijk voor het debacle, waarbij buitenlandse ondernemers miljoenen opstreken. Utrechters betalen de rekening en wonen in een woning waarvan de huur verdubbeld is.
WIE WORDT DE GROOTSTE?
Utrecht is traditioneel een stad waar GroenLinks een grote partij is. Heleen de Boer is een degelijke politica, maar geen flamboyante lijsttrekker. Toch zal ze een zware dobber hebben om bij haar eigen achterban het duurzaamheidbeleid te verdedigen. In Polder Rijnenburg hadden al lang windmolens of zonnepanelen kunnen staan.
GroenLinks wethouder Lot van Hooijdonk heeft het de afgelopen vier jaar niet voor elkaar gekregen. Maar er komt wel een omstreden biomassa-centrale op Lage Weide, voor de stadsverwarming. Voor een deel van de achterban is dat niet uit te leggen. Die achterban zou wel eens kunnen overlopen naar de Partij voor de Dieren. Deze splinter is tegen festivals in parken, en voor nog minder verkeer.
Interessant wordt in ieder geval de strijd tussen GroenLinks en D66, welke van de twee wordt de grootste? Lijsttrekker Klaas Verschuure heeft zijn hele agenda leeg geveegd om een half jaar lang campagne te kunnen voeren. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij graag wethouder wil worden.
Verschuure profileert zich als het redelijk alternatief, dat zich verzet tegen de polarisatie in de politiek en de samenleving. De VVD speelt de kaart van de veiligheid. En daar is een reden voor. De liberalen hebben vier jaar lang het mobiliteitsbeleid van GroenLinks en D66 ondersteund. En dus waren ze voor de stadsboulevard op 't Goylaan, en voor de uitbreiding van de milieuzone. De liberalen maken zich ongeloofwaardig als ze zich nu zouden opwerpen als de autopartij. Daarom komen ze op de voor de autobezitters die hun heilige koe in vlammen zien opgaan. Dat is een serieus probleem, in wijken als Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht. De VVD zet in op meer camera's.

AFVAL

Bij de bevolking is er veel onvrede over 'het nieuwe inzamelen'. Het is gedoe, en de stad verrommelt er alleen maar door, met veel meer afval op straat. En over het nut van het apart inzamelen van plastic bestaat veel onzekerheid. Als de onvrede onder kiezers, een weg weet te vinden naar de debattafels van deze campagne, dan kan het nog wel eens lastig worden voor veel partijen.
Maar durft een (oppositie)partij die knuppel in het hoenderhok te gooien? Dat is nog maar de vraag. En dan zijn we terug bij het begin van dit verhaal, want als een partij graag mee wil gaan regeren, dan moet je GroenLinks en D66 wel te vriend houden. En die laten het nieuwe inzamelen echt niet zo maar vallen.

UKiest: Hier gaat het over in Utrecht volgens verslaggever Marc van Rossum du Chattel