Politie over autobranden: Utrechtse jeugd hitst elkaar op

UTRECHT - De politie in Utrecht denkt dat lokale jongeren verantwoordelijk zijn voor de talloze autobranden in de afgelopen weken en dat ze elkaar ophitsen om meer branden te stichten. "Als er in de ene wijk een auto in brand wordt gestoken, zien we vaak dat het vrij kort daarna in een andere wijk ook raak is", zegt de politie.
Volgens de recherche moeten er meer mensen zijn die weten wie er achter de branden zitten. De politie doet daarom een dringend beroep op eventuele getuigen. "We zoeken mensen die bijvoorbeeld iemand hebben gezien vlak voor een autobrand, of mensen die zich verdacht gedragen in de wijk. Doe dan alsjeblieft melding bij de politie, want we hebben het idee dat mensen soms best wel meer weten dan ze ons willen vertellen", aldus politiewoordvoerster Hilde Bakker.

LASTIG ONDERZOEK

Rond Oud en Nieuw en ook de
gingen er meerdere auto's in vlammen op. Het onderzoek naar die incidenten heeft alleen nog niet tot een aanhouding geleid.
"Het forensisch onderzoek is lastig te doen omdat veel sporen verbranden. Maar dat wil niet zeggen dat we andere middelen inzetten. Zo doen we altijd een buurtonderzoek, we proberen te kijken of er camerabeelden zijn en we vragen winkeliers te melden als er ongebruikelijke aankopen zijn gedaan. Denk bijvoorbeeld aan iemand die plots een hoop wasbenzine koopt", aldus de politie.

HOOGRAVEN

Bewoners van de Utrechtse wijk Hoograven zijn de branden inmiddels helemaal zat. Rond Oud en Nieuw vlogen daar meerdere auto's in brand, vermoedelijk door brandstichting. "Er heerst angst en dat is begrijpelijk", zegt D66-raadslid Arjan Kleuver. "Een aantal wijken wordt namelijk bovengemiddeld getroffen."
Woensdagavond organiseren de bewoners daarom een avond om te praten over de branden en de mogelijke oplossingen. Jongerenwerk en politie zijn daar ook bij aanwezig.

FRUSTRATIE

De autobranden en het vermoeden van de politie leiden tot frustraties in Utrecht, zegt Kleuver. Want als je weet wie er achter zit, waarom wordt er dan niemand gearresteerd?
"Ik krijg van mensen duidelijk te horen: er wordt niet gerechercheerd. Bovendien weten we dat er nog niemand is opgepakt. Ik heb autobergers gebeld die zeggen dat er nog geen onderzoek is gedaan. Dat klopt dan niet met de bewering dat er alles wordt gedaan om de autobranden tegen te gaan." Kleuver vindt het daarom een goed idee dat bewoners met de politie om de tafel gaan.
De politie snapt de boosheid van bewoners, maar zit zelf ook met een grote frustratie. Want als het echt lokale jongeren zijn die de branden aansteken, dan moeten daar toch meer mensen iets over weten. De hoop is daarom gevestigd op getuigen.

KOSTEN

Door autobranden liepen de kosten voor brandweer en verzekeraars in anderhalf jaar tijd op tot ruim 83 miljoen euro, zo werd
bekend. In 2016 waren zeker 60 procent van de brandende auto's in de provincie Utrecht aangestoken. In de eerste helft van vorig jaar was dat ongeveer de helft. Dat roept de vraag op of verzekeringsmaatschappijen hier de premies op aanpassen.
Volgens het Verbond van Verzekeraars is dat niet het geval. "De premie hangt van heel veel factoren af. Dan moet je vooral denken aan de kans op een aanrijding. Dat zijn er circa 900.000 per jaar, tegenover een paar duizend autobranden. Maar ook de kans op diefstal, vandalisme en schades door natuurgeweld. Al die componenten vormen uiteindelijk de premie", aldus woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.