Vastgoedman en politicus Wim Oostveen (64) overleden

UTRECHT - Vastgoedondernemer en politicus Wim Oostveen is gisterochtend overleden. Dat heeft zijn partij Stadsbelang Utrecht bekendgemaakt. Oostveen, van wie vandaag ook een afscheidsbrief aan de inwoners van de stad is gepubliceerd, was al geruime tijd ziek.
Decennia geleden kocht de Utrechter veel grond in het gebied waar nu Leidsche Rijn ligt. De ondernemer ging ervan uit dat de nieuwbouwwijk hem veel geld zou opleveren. Het werd een zaak van de lange adem. Zijn bedrijf vastgoedbedrijf Ovast is nog altijd een grote speler in Leidsche Rijn. De ondernemer lag vaak overhoop met de gemeente en haar ambtenaren. Er waren verschillen van inzicht over hoe de wijk Leidsche Rijn vorm moest krijgen en over welke rol de diverse partijen zouden moeten spelen. Naast de grond in Leidsche Rijn bezit Ovast veel huurhuizen door heel Nederland.

RAADSLID

Eind 2013 besloot Oostveen in de politiek te gaan. CDA-raadslid Cees Bos had net de CDA-fractie verlaten, nadat hij op een onverkiesbare plek was gezet voor de raadsverkiezingen in 2014. Samen richtten ze Stadsbelang Utrecht op. Met een uitgekiende marketingstrategie behaalde de nieuwe partij twee zetels. Stadsbelang gaf tijdens de campagne een aantal keren een krant uit die huis-aan-huis werd bezorgd. Andere partijen keken met afgunst naar het hoge campagnebudget dat Stadsbelang te besteden had.

BELANGENVERSTRENGELING

Eenmaal in de raad ontstond er regelmatig discussie over het functioneren van Oostveen. Hij bestookte zijn collega-raadsleden met e-mails over zijn strijd met de gemeente over Leidsche Rijn. Partijen verweten hem belangenverstrengeling. Zo voerde het bedrijf een juridische strijd tegen de gemeente over bouwkavels in Leidsche Rijn en Papendorp. Oostveen hoopte op steun van de raad bij die strijd.
Een commissie boog zich over de belangen van Oostveen en concludeerde in 2015 dat Oostveen zowel zakelijk als persoonlijk te veel vergroeid was met de stad. De commissie-Addink adviseerde daarom dat het verstandig zou zijn als hij een keuze zou maken tussen beide functies. Daarop besloot hij tijdelijk te stoppen als raadslid.

HOGE RAAD

"Over belangenverstrengeling werd niets gezegd, want die was er ook niet", schrijft Oostveen in zijn afscheidsbrief op de site nieuws030.nl. "Omdat ik de grond graag wilde terug kopen ben ik uit de raad gestapt, ondanks het feit dat het om zaken ging die al tien jaar geleden waren afgesproken. Ondertussen was er al wel kwaad gesproken. Ik was gevlucht en had zelfs volgens sommigen fraude gepleegd. De media en sociale media hadden hun oordeel al klaar. Gelukkig is dit achter de rug. Einde van deze maand komt er een uitspraak van de Hoge Raad, waarin ik gelijk ga krijgen. Voor mij helaas te laat, maar voor u het bewijs dat ik toch gelijk had."

TERUGKEER

Later kondigde Stadsbelang Utrecht aan dat Oostveen terug zou keren in de gemeenteraad. "Wim krijgt een plek op onze verkiezingslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 omdat hij een ware Utrechter is met hart voor de stad", schreef de partij. De partij zette hem op de laatste plek, als lijstduwer, in principe een onverkiesbare plek. Vorige week maakte de partij bekend dat Oostveen vanwege zijn
niet meer beschikbaar zou zijn voor de raad.

BROER

Wim Oostveen is de broer van Ton Oostveen. De twee waren al jaren gebrouilleerd. Ton Oostveen is ook projectontwikkelaar. Hij kwam in het nieuws door een langlopend project op de Professor Jordanlaan in Utrecht. Ton Oostveen is daarnaast de nieuwe eigenaar van camping De Berekuil.
Wim Oostveen heeft voor zijn dood aangegeven dat zijn kinderen het bedrijf Ovast zullen voortzetten. Zo heeft het bedrijf belangstelling om een gezichtsbepalend gebouw in Leidsche Rijn Centrum Noord te bouwen.
Oostveen was 64 jaar.