Nieuwegeinse longarts waarschuwt voor bestrijdingsmiddel glyfosaat

NIEUWEGEIN - Longarts Marjolein Drent van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein waarschuwt in Trouw voor de gevolgen van het werken met de omstreden onkruidverdelger glyfosaat (Roundup). Drent ziet in haar praktijk dat overgevoeligheid kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
De longarts pleit in de krant voor betere bescherming en preventieve screening. Over de onkruidbestrijder met de werkzame stof glyfosaat woedt al jaren een heftig debat, omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Het Europees Parlement had opgeroepen tot een verbod, maar het middel mag in ieder geval de komende vijf jaar nog worden gebruikt.
Het steekt Drent dat het bij discussies over het bestrijdingsmiddel alleen maar gaat over het vermeende kankerrisico. "Mensen moeten weten dat je ernstig ziek kunt worden van het inademen van chemische stoffen. Kanker is erg, maar longfribose - littekenvorming na ontstekingen - is minstens zo erg. Ook dat is potentieel dodelijk. Als mensen dat wisten, zouden ze veel voorzichtiger zijn met deze middelen."
"Glyfosaat zit in veel meer huis-, tuin- en keukenmiddelen", zegt de longarts. Ze zeggen dat je er kanker van kunt krijgen, maar over longproblemen hoor je nooit iemand. Op de verpakking staat alleen dat je het in de buitenlucht moet gebruiken, niet dat je je luchtwegen moet beschermen met een mondkapje bijvoorbeeld. Ik vind dat onverantwoord."
Ook het grootschalig gebruik van chemische middelen in de landbouw baart Drent zorgen. "Boeren stappen niet snel naar de dokter. Ik vind dat landbouwers moeten worden gewaarschuwd. Iedereen die beroepshalve met chemische stoffen omgaat, moet zich realiseren dat er risico's zijn."