Utrecht: Voer debat over vuurwerkverbod landelijk

UTRECHT - Een discussie over een algeheel vuurwerkverbod moet landelijk gevoerd worden. Dat zegt de Utrechtse loco-burgemeester Everhardt tegen RTV Utrecht. Hij reageert daarmee op het vuurwerkonderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die pleit ervoor dat de overheid vuurpijlen en knalvuurwerk moet verbieden.
De raad nam de veiligheidsrisico's rond de jaarwisseling onder de loep, onder meer op verzoek van de vier grote gemeenten. Utrecht is dan ook blij dat de raad nu met haar conclusies is gekomen. "We hebben waardering voor het gedegen rapport met een nauwkeurige analyse die de problemen goed in kaart brengt", zegt Everhardt.

WEINIG KWAAD

De Onderzoeksraad pleit niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven. Everhardt vindt dat er in het hele land over deze aanbevoling gesproken moet worden.
"Het debat moet op nationaal niveau gevoerd worden, want de aanpak van illegaal vuurwerk en de mogelijke invoering van een verbod zijn alleen effectief als het landelijk gebeurt", stelt de D66-wethouder. "De uitkomsten van dit onderzoeksrapport bieden dan ook aanknopingspunten voor een gesprek met het kabinet."

AFWACHTEN

Everhardt benadrukt dat uit eerder onderzoek blijkt dat er in zijn stad niet alleen voorstanders, maar ook tegenstanders van een verbod zijn. "Hieruit blijkt dat een algeheel vuurwerkverbod op Oudjaarsavond zeer verdeeld ligt onder onze bevolking." Hij neemt daarom ook zelf geen standpunt in over een eventueel verbod, maar wacht een landelijke discussie dus af.
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft al laten weten volgende week te gaan overleggen met burgemeesters en de korpschef over het advies. Daarna spreekt hij er met de Tweede Kamer over. Everhardt is blij met dat voornemen.
Grapperhaus sprak overigens van "een degelijk en goed rapport", maar wil nog geen conclusies trekken. Dat de wetgeving al voor de komende jaarwisseling zou kunnen worden aangepast, is volgens hem uitgesloten.

TWEEDE KAMER

De Tweede Kamer lijkt de uitnodiging van de minister met beide handen aan te nemen. Zo zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter: "Dit stevige rapport verplicht ons tot discussie over onze viering van oud en nieuw. Ondanks omvangrijke overheidsinzet: blijvend grote onveiligheid. Snel debat met minister! En vooral: keihard inzetten op bestrijden zwaar illegaal vuurwerk."
GroenLinks wil al lang geen vuurwerk meer. Ook Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren vindt dat "we nu echt moeten stoppen" met vuurwerk, gezien de risico's en de schade. Hij heeft een debat aangevraagd over het rapport van de OVV.

OOGARTSEN

Oogartsen vinden de aanbeveling van de OVV om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden niet ver genoeg gaan. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van oogartsen, wil zo snel mogelijk een algeheel verbod op consumentenvuurwerk.
"Er vallen juist ook veel slachtoffers met siervuurwerk. Nederland is Europees kampioen vuurwerkletsel", reageert oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap. "Ondanks alle waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen vallen er iedere jaarwisseling weer veel onnodige slachtoffers."

POLITIE

De politie kan zich helemaal vinden in het advies van. "Dit onderzoek bevestigt ons beeld dat knalvuurwerk en vuurpijlen een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van vaak jonge burgers, politiemensen en andere hulpverleners", reageert korpschef Erik Akerboom.
Volgens Akerboom is het "vijf voor twaalf" voor de veiligheid tijdens de jaarwisseling. "Wij willen allemaal in Nederland een feestelijke en veilige jaarwisseling."

VUURWERKBRANCHE

De vuurwerkbranche is blij dat in het voorstel ook de aanpak van illegaal vuurwerk en handhaving van de openbare orde speerpunten zijn. Toch is ze ook bang dat de aanbeveling om vuurpijlen en rotjes te verbieden slechts symboolpolitiek is.
"Het wekt de indruk dat je daarmee de problemen oplost. Maar jongeren die voor overlast zorgen, lopen heus niet rond met legaal Nederlands vuurwerk", zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).