Welzijnswerkers eisen ingrijpen politiek

UTRECHT - De Utrechtse politiek moet ingrijpen om te voorkomen dat honderden Utrechtse welzijnswerkers hun baan verliezen door aanbestedingen en bezuinigingen. Dat eist vakbond Abvakabo FNV.
De gemeente Utrecht besteedt het welzijnswerk sinds vorig jaar aan, maar de winnende partijen nemen het personeel niet over van de organisaties die het werk eerder uitvoerden. Dat was wel de afspraak, zegt de vakbond.
Zo gaat welzijnsorganisatie Careyn een deel van het welzijnswerk in Noordoost en Overvecht uitvoeren. Cumulus Welzijn deed dat werk eerder, maar de medewerkers worden ontslagen en moeten solliciteren voor een jaarcontract bij Careyn.
Ook de reorganisatieplannen van Stichting Stade schieten de vakbond in het verkeerde keelgat. Stade wil werknemers wel overnemen, maar zou zonder extra geld alsnog mensen willen ontslaan.

KWETSBAAR

De bond vreest niet alleen dat de welzijnswerkers zonder baan komen te zitten, maar dat door de perikelen ook kwetsbare ouderen, jongeren en gezinnen getroffen worden. Welzijnswerkers hebben vaak jaren geïnvesteerd in goede contacten, zegt de bond, maar door de huidige procedure worden die zorgvuldig opgebouwde relaties teniet gedaan.
De ontslagen welzijnswerkers en de bonden hebben hun hoop nu gevestigd op de politiek. Die zou de winnaar van de aanbestedingen moeten wijzen op de gemaakte afspraken. Dinsdag is er een raadsinformatieavond waarin de problemen worden besproken.

Welzijnswerkers eisen ingrijpen politiek