Ontkennende verdachten liquidatie Overvecht blijven vastzitten

UTRECHT - De twee verdachten van de liquidatie van de 31-jarige Hakim Changachi uit het Utrechtse Overvecht hebben niets met de zaak te maken en moeten worden vrijgelaten. Dat bepleitten hun advocaten vanmorgen tevergeefs tijdens een pro-formazitting in de Amsterdamse 'Bunker'. De rechtbank acht het maatschappelijk belang groter dan de persoonlijke belangen. De voorlopige hechtenis van de verdachten wordt daarom niet opgeheven.
De nachtelijke moord op de Faustdreef vond op 12 januari plaats met een automatisch wapen.
Over de doodgeschoten Hakim deden na de moord gelijk veel geruchten de ronde. Zo zou zijn familie zijn verwikkeld in een vete met een familie uit Breda. Bron van het conflict zou een ripdeal in het drugsmilieu zijn, die zou zijn uitgemond in moorden en wraakacties over en weer.

ADVOCAAT

De advocaten vinden dat de zaak tegen de verdachten leunt op te zwak dna-bewijs (op een colaflesdop en een tas). "Mijn cliënt zou alleen een auto in brand steken. Hij wist niet dat hij bij een liquidatie betrokken zou raken", sprak een van de raadslieden. "Hij wil luid en duidelijk zeggen: ik ben niet de schutter, ik heb hier niks mee te maken." De advocaat voerde ook aan dat een getuige heeft verklaard dat de dader een lange dunne man was en dat dit niet strookt met het uiterlijk van zijn cliënt.

ZWANGER

De vriendin van een van de verdachten is in verwachting. Daarom wil hij graag thuis zijn, desnoods onder elektronisch toezicht. De officier van justitie zei daarop dat de vriendin van het slachtoffer ook zwanger is. "Zij moet nu alles alleen doen. Er is iemand voor zijn flat doodgeschoten met een kalasjnikov. Daar past geen schorsing van de hechtenis bij." Het OM zei ook dat er op basis van een getuigeverklaring genoeg grond is om de mannen vast te houden.

VERDACHTE SPREEKT

De verdachten in de zaak zijn 25 en 30 jaar. Een van hen woonde de zitting ogenschijnlijk rustig bij, het gezicht wat afgeschermd door een pet. Na een tijdje kwam hij ook aan het woord. "Ik hoop dat snel duidelijk vast komt te staan wat mijn rol is zodat ik verder kan met mijn leven. Het doet me pijn dat ik word aangesproken voor andere zaken. Ik ben dom en naïef geweest. Excuus."
De afwezige verdachte vreest voor zijn privacy, liet zijn advocaat weten. Zijn personalia en beelden van een eerdere zitting zouden recent online zijn gezet.

VEILIGHEIDSRISICO

"Het is een hele lastige zaak met heel veel veiligheidsrisico's", liet de aanklager weten tijdens de zitting. Daarom ook wil het OM geen letterlijke verhoorverslagen vrijgeven.
Het OM vroeg of deze liquidatie en een andere zaak in Overvecht (voorbereiding moord) konden worden samengevoegd tot één zaak omdat de zaken raakvlakken hebben. Dat gaat ook gebeuren. Op 15 september gaat de zaak gecombineerd verder.

Reportage over de zitting