POinactie: 85 procent van basisscholen staakt dinsdag

PROVINCIE UTRECHT - Op 85 procent van de basisscholen wordt komende dinsdag gestaakt. Dat zegt POinactie, een actiegroep van leraren in het basisonderwijs. De leraren houden uit protest het eerste uur de deur van hun leslokaal gesloten. Ze willen een hoger salaris en een lagere werkdruk.
Een woordvoerder van POinactie zegt dat onder de scholen die niet staken een groot deel de logistiek niet rond krijgt. Het gaat dan bijvoorbeeld om basisscholen met leerlingen die bijzonder vervoer nodig hebben, dat niet zomaar een uur uitgesteld kan worden. Die instellingen zouden wel aandacht aan de landelijke actiedag besteden.

MALIEVELD

Nadat de docenten in de ochtend een uur het werk hebben neergelegd, wordt dinsdag in de middag ook een petitie overhandigd in Den Haag. Daarin wordt de politiek opgeroepen meer te investeren in het basisonderwijs. POinactie verwacht tussen de 5.000 en 10.000 mensen op het Malieveld. Zeker de helft van alle basisscholen in Nederland zou een afvaardiging naar Den Haag sturen.
Veel ouders zijn inmiddels door de scholen van hun kinderen geïnformeerd over de actie. Door de staking moeten ouders hun kinderen een uurtje langer thuis houden of een andere oplossing zoeken.

SCHOLEN IN ACTIE

Een van de scholen waar wordt meegedaan aan de actie is de Montessorischool De Vleugel in Nieuwegein. Directeur Doreen Rambags: "Persoonlijk had ik liever gehad dat wij drie dagen dicht waren gegaan, want dan geef je een serieus signaal af. Dan merken mensen ook van: oh, wacht even, dit is niet een ludieke actie van een uurtje, dit is echt menens."
Maar niet alle scholen doen mee. De Beatrixschool in Veenendaal bijvoorbeeld. Directeur Aalt van de Mheen zegt wel de petitie te steunen, maar op zijn school wordt niet het werk neergelegd. "We hebben goede vertegenwoordigers in de Tweede Kamer. We verwachten daar uiteindelijk ook de goede beslissingen van."

SPECIAAL ONDERWIJS

Ook scholen uit het speciaal onderwijs doen mee, alleen zal de actie er daar in sommige gevallen iets anders uitzien. Vanwege het leerlingenvervoer kunnen kinderen niet altijd een uurtje later op school komen.
Volgens POinactie zoeken deze scholen daarom naar een andere oplossing. Het kan zijn dat de scholen daar dan wel opengaan maar dat kinderen een alternatief programma aangeboden krijgen.

INVESTEREN IN ONDERWIJS

De scholen en docenten willen met hun actie bereiken dat de overheid meer geld vrijmaakt voor het basisonderwijs. Onlangs bleek uit
van RTV Utrecht, andere regionale omroepen en de NOS dat docenten in het basisonderwijs massaal klagen over de werkdruk.
Van de ongeveer 90 leerkrachten uit het basisonderwijs die RTV Utrecht ondervroeg, zei een vijfde wel eens een burn-out te hebben gehad. Van de ondervraagden blijkt ruim 70 procent vaak overuren te maken. Daarnaast is 37 procent van de docenten bang om uit te vallen door de hoge werkdruk.

POinactie: helft van basisscholen staakt
Scholen maken zich op voor actiedag