Utrecht eert Dick Bruna: "Zonder Nijntje slaapt mijn zoontje niet"

Rob Heerdink schildert ode aan Dick Bruna op zijn muur in de Adelaarstraat.
Rob Heerdink schildert ode aan Dick Bruna op zijn muur in de Adelaarstraat. © RTV Utrecht / Marko Faas
UTRECHT - Ook zaterdag is in Utrecht uitgebreid stilgestaan bij de dood van Dick Bruna. In het Nijntje Museum was het een komen en gaan van mensen en als eerbetoon aan de overleden tekenaar speelde stadsbeiaardier Malgosia Fiebig zaterdagochtend een aantal bekende Nijntje-liedjes op het carillon van de Domtoren. De spelers van FC Utrecht dragen rouwbanden tijdens de wedstrijd tegen PEC Zwolle.
Over Bruna's wereldberoemde konijntje zijn veel liedjes gemaakt voor tv, film en musical, onder meer van de hand van Joop Stokkermans en Ivo de Wijs. RTV Utrecht was live bij de Domtoren. Beluister de liedjes hier.
BLOEMEN
Veel mensen legden zaterdag bloemen in Utrecht, onder meer bij het Nijntje Museum, het Nijntje Pleintje, het Nijntje-beeld op de Mariaplaats en bij Bruna's vaste bankje in het Napoleonplantsoen. "Het is een herinnering aan een mooi persoon en een groots figuur. Dat is het minste wat we kunnen doen", aldus een vader die met zijn zoontje speciaal naar het Nijntje Pleintje kwam om Bruna te eren. "Mijn zoon is gek op Nijntje. Zonder zijn Nijntje-knuffel kan hij 's nachts niet slapen."
Utrechter Rob Heerdink heeft op zijn muur aan de Adelaarstraat een ode aan Dick Bruna geschilderd. "Dat is toch wel nodig", zei hij. Op zijn muur staat ook een ode aan Johan Cruijff en een opbeurende tekst van zanger en liedjesschrijver Daniël Lohues.
BEZOEKERS
In het Bruna-atelier in het Centraal Museum ligt een condoleanceregister dat veelvuldig wordt getekend. "Het was zaterdag druk, maar niet extreem druk in het Nijntje Museum", zegt een medewerker. "We hebben vrijdag en zaterdag ook veel reacties via internet gekregen van mensen."
In Utrecht hing de stadsvlag zaterdag, net als vrijdag, halfstok. Vanaf maandag liggen er condoleanceregisters in het stadhuis en het Stadskantoor. Het condoleanceregister op internet was zaterdagochtend al door meer dan duizend mensen getekend.
In de Bibliotheek Utrecht werd zaterdag voorgelezen uit verschillende Nijntje-boeken. Kinderen konden daarnaast hun mooiste Nijntje-tekening inleveren. De kinderboekwinkel aan de Ganzenmarkt stond met een speciale Bruna-etalage stil bij de dood van de tekenaar.
WERELDWIJD
Het nieuws over het overlijden van Bruna is de hele wereld over gegaan. Onder meer in The Washington Post, The Guardian, Le Figaro en El País verschenen lovende stukken over de geestelijk vader van Nijntje.
Ook in de Duitse, Japanse, Griekse en Turkse media is uitgebreid bericht over de dood van de Utrechter.
GEROEMD
Of het nou kranten, websites of tv-stations zijn; overal wordt de 'betoverende eenvoud' van Bruna's werk geroemd en zijn aimabele, bescheiden karakter, ondanks zijn wereldwijde succes. "Met Nijntje creëerde hij een universum waarin geen cynisme of kwaad bestaat", schrijft het Vlaamse De Morgen, boven een artikel met de kop 'Voor altijd een jongen van 4'.
Reportage over het eerbetoon aan Dick Bruna
Het bankje van Dick Bruna in het Napoleonplantsoen in Utrecht.
Het bankje van Dick Bruna in het Napoleonplantsoen in Utrecht. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
De etalage van de kinderboekenwinkel aan de Ganzenmarkt.
De etalage van de kinderboekenwinkel aan de Ganzenmarkt. © RTV Utrecht / Bart Rutten
Chinese vader en zoon op het Nijntje Pleintje.
Chinese vader en zoon op het Nijntje Pleintje. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
Winkelcentrum Overvecht.
Winkelcentrum Overvecht. © RTV Utrecht / Maarten Fussel
Nijntje-kunstwerk op de Mariaplaats.
Nijntje-kunstwerk op de Mariaplaats. © RTV Utrecht / Liesbeth de Moor
Passanten poseren bij het Nijntje-kunstwerk op de Mariaplaats.
Passanten poseren bij het Nijntje-kunstwerk op de Mariaplaats. © RTV Utrecht / Liesbeth de Moor
Kinderen bij het Nijntje Museum.
Kinderen bij het Nijntje Museum. © RTV Utrecht / Liesbeth de Moor