Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Rechtszaak rondom illegale prostitutie Zandpad geschorst

UTRECHT -

De rechtszaak over vrouwenhandel op het Zandpad in Utrecht is maandag geschorst. De rechter heeft de inhoudelijke behandeling uitgesteld, omdat hij dinsdag eerst de onderzoekswensen van de advocaten van de verdachten wil afwachten.

Justitie verdenkt vier mannen ervan dat ze jonge vrouwen uit Bulgarije dwongen om onder meer op de bootjes aan het Zandpad te werken. Eenmaal in Nederland kregen de vrouwen onderdak. Ze werden volgens justitie bedreigd. Het geld dat ze verdienden moesten ze inleveren bij de verdachten. De misdrijven zouden zijn gepleegd in 2012 en 2013.


TOLKEN

Verslaggever Marc van Rossum volgt de zaak en was maandag ook in de rechtbank. "De verdachten waren alle vier ook zelf aanwezig in de rechtszaal. Er waren verder vijf advocaten bij en vier tolken. Alles praatte door elkaar en de zaak was daardoor lastig te volgen." Een van de tolken trok zich tijdens de rechtszaak terug, omdat ze vond dat ze grof behandeld werd door een van de verdachten.

De verdediging ging er volgens Van Rossum al gelijk hard in. "Een advocaat maakte bezwaar, omdat er nieuwe feiten werden toegevoegd. Volgens het OM zouden meer dames naar Nederland zijn gebracht om op het Zandpad te werken. De advocaat vond daarom dat er meer getuigen gehoord moeten worden. Andere raadsmannen deelden de kritiek."


ONDERZOEKSWENSEN

Volgens Van Rossum kwamen de advocaten ook daarna met nieuwe onderzoekswensen. "Het zag er al snel naar uit dat we niet aan de inhoudelijke behandeling toekwamen, want de advocaten wilden meer onderzoek. De kern van hun betoog was dat het belang van de verdediging werd geschaad bij voortzetting van de zaak. Ze verwezen daarbij naar uitspraken van de Hoge Raad en de Tweede Kamer."

UIteindelijk besloot de rechter, na een schorsing van meer dan een uur, dat de zaak geschorst wordt. Dinsdag gaat de zaak verder en dan mogen de advocaten de rechter laten weten wat voor aanvullende onderzoeken ze allemaal nog nodig achten.


WOLFSEN

Inmiddels zijn de prostitutieboten drie jaar dicht. Op last van de toenmalige burgemeester Aleid Wolfsen werd de zone gesloten, omdat er sprake zou zijn van mensenhandel.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -