Kamp Amersfoort zoekt aandeelhouders

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Nationaal Monument Kamp Amersfoort start donderdagavond met de verkoop van aandelen. Het kamp wil voor miljoenen euro's gaan verbouwen en vraagt mensen om te doneren. Met het geld wordt onder andere een ondergrondse verdieping aangelegd en krijgt het kamp een nieuwe omheining.
Dit is misschien wel de drukste periode voor het voormalige concentratiekamp aan de rand van Amersfoort. "Zo vlak voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zitten we helemaal vol qua rondleidingen", zegt directeur Willemien Meershoek. "We willen graag uitbreiden om mensen nog beter rond te kunnen leiden."
De verbouwplannen kosten bijna zes miljoen euro. "Een deel krijgen we van fondsen en de overheid, maar dat is niet genoeg", aldus de directeur. 'Wij vragen mensen om te doneren, als tegenprestatie krijgen ze dan een cadeau van ons."

OORLOG

Ook donderdagochtend krijgt een groep leerlingen een rondleiding door het kamp. Ruud Slabbertje is al ruim negen jaar vrijwilliger en vindt het belangrijk om mensen iets over het kamp te vertellen. "De jongeren kunnen er voor zorgen dat we in de toekomst geen oorlog meer krijgen. Daar doe ik het voor."
Als er genoeg geld wordt opgehaald hoopt Slabbertje dat ook de oude poort weer hersteld kan worden. "Dan krijgen mensen een nog beter beeld van het kamp."
Ook de vrijwilligers zien de noodzaak van de verbouwing. "De ruimtes zijn nu te klein en dan stoor je elkaar."
De verbouwing wordt in drie fases uitgevoerd. Via de website van het kamp kunnen mensen donderen. Begin april nemen de gemeenten Amersfoort en Leusden en de provincie Utrecht een besluit over een eenmalige donatie voor de verbouwing.

Reportage: Kamp Amersfoort zoekt aandeelhouders