Twee Utrechters toegevoegd aan nationale terrorismelijst

UTRECHT - Twee Utrechters zijn op de nationale terrorismelijst gezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zijn de 20-jarige Ridvan Öz en de 21-jarige Oussama Achraf Akhlafa, vermeldt de Staatscourant. Ze zijn al toegevoegd voor de aanslagen in Brussel.
De twee mannen staan op de lijst omdat ze zijn uitgereisd naar jihadistisch gebied. Details hierover worden niet bekendgemaakt. Beide mannen zijn geboren Utrechters en bekend bij de gemeente.
Een Ridvan Öz met dezelfde geboortedatum is veelvuldig terug te vinden in oude uitslagenlijsten van de Utrechtse atletiekvereniging Hellas. Over Oussama Archraf Akhafa is vrijwel niets te vinden.
Vijf geradicaliseerde Utrechters zijn het afgelopen half jaar 'uitgereisd' naar het kalifaat, zo werd vorige week al bekend. In totaal houdt de gemeente 28 inwoners in de gaten. Tien van hen zijn minderjarig.

BEVRIEZING TEGOEDEN

Wie op de
staat, heeft geen toegang meer tot zijn bankrekeningen. Ook creditcards worden geblokkeerd. Op deze manier wil het ministerie voorkomen dat terreurdaden worden gefinancierd en gepleegd.
Tegen personen die op de terrorismelijst staan loopt een onderzoek van het OM of de AIVD of ze zijn al veroordeeld. Het ministerie vermeldt ze met voor- en achternaam op de openbare lijst.

NEGEN NAMEN

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de nationale terrorismelijst in totaal uitgebreid met negen namen. Op de lijst staan nu 48 personen en drie organisaties. Het grootste deel daarvan is betrokken bij terroristische activiteiten in Irak en Syrië.
Een van de personen op de lijst is Mohamed Aden, een geboren Zeistenaar van 23 jaar. Hij zit een celstraf uit in Rotterdam voor het voorbereiden van steun aan terroristen. Een van de organisaties op de lijst is de Tamil Kunst en Culturele Organisatie Nederland (TKCO) aan de Laan van Vollenhove in Zeist.
De informatie over de negen nieuwe namen op de lijst wordt gedeeld binnen de Europese Unie. "Terroristen houden geen rekening met grenzen, dus dat moeten wij met onze aanpak ook niet doen. De geldstroom van en naar uitreizigers en de terroristische organisaties waar zij zich bij aansluiten moeten we stopzetten, het delen van bevriezingslijsten helpt daarbij", aldus minister Koenders.