Nieuwe saneringspoging voor zwaar vervuilde Nedereindse Plas

UTRECHT - Ballast Nedam gaat opnieuw proberen de Nedereindse Plas in Utrecht te saneren. Twee eerdere pogingen daartoe mislukten.
De Nedereindse Plas heette vroeger de Put van Weber en was een vuilstort, waar ook illegaal afval gestort is. Zo ligt er licht radioactief ziekenhuisafval, biologisch besmet afval, lasplasma en vaten met onbekende chemisch afval voorzien van stickers met doodshoofden. In de jaren negentig moest de vuilstort een recreatieplas worden.
Na onderzoek door RTV Utrecht bleek echter dat de oevers instabiel waren en dat afval aan de oppervlakte kwam. De plas werd weer gesloten. Sindsdien zijn diverse pogingen gedaan om de plas te saneren. Het afdekken van de stortfronten bij de oevers met grond en klei mislukte doordat de grond naar het midden van de plas zakte. Vervolgens werd het front afgedekt met een folie, maar die folie begon te drijven.

NIEUWE POGING

Vandaag maakt de gemeente Utrecht bekend dat aannemer Ballast Nedam opnieuw gaat proberen de plas te saneren met folie. Door op folie 20.000 kubieke meter zand te storten moet voorkomen worden dat het gaat drijven. Eerder al hebben deskundigen bij RTV Utrecht verklaard dat de oplossing met folie niet gaat werken omdat die niet op zijn plaats zal blijven liggen. Het werk betreft de west-plas. Voor de oost-plas maakt Ballast Nedam een heel nieuw saneringsplan.
Naar nu blijkt was er eerder dit jaar ook een andere optie voor de sanering. Met overtollige grond, dat vrijkomt bij de bouw van een tunnel in het Duitse Stuttgart, zou een deel van de plas grotendeels gedempt worden. Voor het afvoeren van de grond zou Deutsche Bahn een vergoeding betalen aan de gemeente Utrecht. Maar die vergoeding is te laag, waardoor dat plan niet doorgaat. Wel wordt een klein deel van die grond gebruikt om de oost-plas te saneren, en oevers elders in de plas te stabiliseren.

OVERLAST

Om overlast voor omwonenden te voorkomen wordt de extra afrit op de snelweg A2 bij de Nedereindse Plas weer opengesteld. Vrachtwagens met grond kunnen dan direct van de snelweg het recreatieterrein oprijden.

De sanering van de westplas moet eind 2016 klaar zijn