Acht Pegida-demonstranten onterecht opgepakt

UTRECHT - De 32 personen die zondag zijn aangehouden bij de Pegida-demonstratie in Utrecht, zijn weer vrij. Acht van hen zijn volgens het OM onterecht opgepakt.
Eén van de acht die onterecht in de kraag werd gevat, werd verdacht van vernieling. Maar deze persoon blijkt uit nader onderzoek onschuldig, net als zeven anderen.
Veertien personen werden aangehouden omdat ze geen identiteitsbewijs konden laten zien. Tien demonstranten volgden bevelen van de politie niet op en kregen een boete. De zaak van iemand die een agent beledigde, wordt nog onderzocht.

PROTESTBORD

Ook nam de politie onterecht een protestbord in beslag. Daarop stond een tekening van de Deense cartoonist Kurt Westergaard, bekend van de
, en de tekst 'Islam ga terug'.
Agenten namen het bord in beslag omdat het zou aanzetten tot discriminatie of geweld. "Bij nadere beoordeling is de afbeelding op het bord met de tekst kennelijk gericht tegen de Islam als inspiratiebron voor geweld dat door moslims wordt uitgeoefend", schrijft het OM. "Dit betekent dat het bord, bij nadere bestudering, niet strafbaar is."

TWEEDE PROTEST

Het was de tweede keer dat de anti-islambeweging
in Utrecht. De betogers moesten demonstreren in het Hogelandsepark, en niet op de Neude zoals ze zelf wilden. De gemeente was bang dat de veiligheid in het geding zou komen in het centrum van de stad.

Interview met burgemeester Van Zanen over Pegida-demonstratie
Reportage over de Pegida-demonstratie