Van Zanen: politieinzet was fiks, maar effectief

UTRECHT - De maatregelen om de situatie rondom de demonstraties in het Hogelandsepark onder controle te houden zijn effectief geweest. Dat stelt burgemeester Van Zanen. Hij geeft toe dat er dit weekend sprake was een "fikse" politieinzet, maar volgens hem is de situatie juist daardoor "beheersbaar gebleven en veilig verlopen".
150 Pegida-aanhangers demonstreerden zondag tegen de islam en de komst van vluchtelingen. Tientallen linkse activisten probeerden de demonstratie te verstoren. De sfeer in en rondom het park was grimmig en in totaal werden er 32 arrestaties verricht.

IDENTITEITSBEWIJS

De betrokkenen zijn onder meer opgepakt voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Anderen probeerden het protest te verstoren. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan. Een deel van de arrestanten is inmiddels weer vrijgelaten.
In het park werd tevens een protestcartoon in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie stond daarop een tekst die in combinatie met de afbeelding van een bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt. ,,Dit is strafbaar'', aldus het OM.

KOSTEN

De politie inzet was dus enorm, maar burgemeester Van Zanen kan nog niet zeggen wat zijn maatregelen gekost hebben.
De demonstranten, zowel voor- als tegenstanders, zijn zeer kritisch over het verloop van de middag. Zo vinden de Internationale Socialisten dat ze hun pro-vluchtelingenboodschap niet goed kwijt konden in het Hooglandsepark. De binnenstad zou een betere plek zijn geweest.

NIEUWE DEMONSTRATIES

Ook Pagida vindt het belachelijk dat de demonstraten niet in de binnenstad mochten komen en per bus naar het park werden vervoerd. Ook ergert de organisatie zich eraan dat er zondag tegendemonstraten aanwezig waren, terwijl de anti-islam organisatie het pro-vluchtelingenprotest van zaterdagmiddag niet verstoord heeft.
Pegida heeft inmiddels nieuwe demonstraties aangekondigd. De organisatie sluit niet uit dat die dan opnieuw in Utrecht plaatsvinden. Daar valt later deze week een besluit over. Burgemeester Van Zanen zegt een eventuele aanvraag opnieuw te zullen gaan bekijken.

Gespannen sfeer rond demonstraties in Utrecht