Politie massaal aanwezig bij tweede Pegida-demonstratie

UTRECHT - De anti-islambeweging Pegida demonstreert vanmiddag opnieuw in Utrecht. Dat gebeurt in het Hogelandsepark. De protestactie zou eerst in het centrum gehouden worden, maar daar gaf burgemeester Van Zanen geen toestemming voor.
De politie is massaal aanwezig en houdt naar verwachting de mobiele eenheid achter de hand. De gemeente Utrecht zegt met alle scenario's rekening te houden. Dat komt onder meer omdat actievoerders tegen extreem-rechts hebben aangekondigd dat ze de demonstratie willen verstoren.

TEGENDEMONSTRANTEN

Zaterdag riepen ook de Internationale Socialisten op om de Pegida-demonstratie te
. Zij demonstreerden ook in het Hogelandsepark met honderden mensen tegen de ideeën van Pegida en lieten weten dat vluchtelingen welkom zijn in de stad. Ook bij die manifestatie was veel politie aanwezig.
Pegida wilde zaterdag eveneens demonstreren, maar daar gaf burgemeester Van Zanen geen toestemming voor. Hij achtte het risico op ongeregeldheden te groot.
Op 11 oktober demonstreerde de anti-islambeweging ook in Utrecht. Die manifestatie liep uit de hand toen tegendemonstranten naar het Vredenburgplein kwamen en aanhangers van Pegida provoceerden.

DISCRIMINATIE

Een van de sprekers tijdens de demonstratie van vandaag is Raffie Chohan. Afgelopen week liet het Openbaar Ministerie weten dat zij wordt
vanwege haar speech over de islam tijdens de Pegida-demonstratie op 11 oktober.
Justitie verdenkt haar nu van discriminatie. Ze wil niet zeggen of ze tijdens haar speech van vandaag andere woorden kiest nu ze wordt vervolgd. Chohan spreekt vaker op anti-vreemdelingen demonstraties.