Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Koninklijke Nederlandse Munt in grote problemen

UTRECHT - De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht is in de problemen geraakt na een mislukt avontuur in Chili. Directeur Maarten Brouwer stapt daarom op, zo bevestigt het ministerie van FinanciŽn.

De Munt heeft grote schulden, onder meer door de opdracht van 2 jaar geleden om 850 miljoen Chileense peso's te slaan. Die werden afgekeurd en de Munt kreeg een boete wegens wanprestatie. Ook intern waren er problemen.


SCHULD

Het staatsbedrijf wordt momenteel overeind gehouden door FinanciŽn, dat nog 18,8 miljoen euro tegoed heeft van de onderneming in Utrecht waar zo'n 130 mensen werken.

"KNM verwacht dat de grootste operationele problemen onder controle zijn, maar desondanks wordt een substantieel verlies over 2014 verwacht", aldus Wiebes. De accountant heeft de jaarrekening voor 2014 nog niet goedgekeurd. De problemen zullen in "beperktere mate" ook doorwerken in de cijfers van dit jaar.


TOEZICHT

Vanwege de toestand bij de KNM, staat de onderneming sinds deze zomer onder verscherpt toezicht van het ministerie. Staatssecretaris Eric Wiebes schrijft donderdag aan de Kamer dat de grootste financiŽle zorgen nu beheersbaar zijn.

FinanciŽn werkt aan een "strategische heroriŽntatie" van de Munt waarbij ook gekeken wordt of het een staatsbedrijf moet blijven. Hierover zal het kabinet begin volgend jaar de Kamer nader informeren.

Het bedrijf in Utrecht slaat sinds 200 jaar Nederlandse munten en is in 1994 verzelfstandigd.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad