UMC doet aangifte van lekken patiënteninformatie

UTRECHT - Het UMC Utrecht heeft aangifte gedaan vanwege het lekken van vertrouwelijke patiënteninformatie. Aanleiding is de uitzending van Zembla vanavond, waarin de angstcultuur op de KNO-afdeling aan het licht komt.
Het universitaire ziekenhuis heeft de patiëntencasussen bekeken die door het tv-programma behandeld worden. Volgens het UMC heeft het ziekenhuis weldegelijk goed gehandeld in deze gevallen.
Het Utrechtse ziekenhuis verwacht dat Zembla een negatief en eenzijdig beeld zal geven in de tv-uitzending. "Dat is zeer te betreuren gezien de inspanningen die we met elkaar dagelijks leveren om het hoogst mogelijke niveau van zorg en veiligheid te bereiken", aldus het ziekenhuis in een schriftelijke verklaring.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet eerder vandaag weten twee calamiteiten en klachten te onderzoeken over een angstcultuur op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht. Volgens artsen kenmerkt de managementstijl van hun afdelingshoofd zich door een autoritaire "verdeel en heers houding" waarbij personeel tegen elkaar wordt uitgespeeld. Daardoor zou de patiëntveiligheid in gevaar zijn.