Utrechtse seksclub Jan Bik onderdeel grote fraudezaak

UTRECHT - De politie en de FIOD zijn woensdagmorgen binnengevallen bij een seksclub van Jan Bik aan de Utrechtse Jaffastraat. Bik heeft op tien andere plaatsen in het land vestigingen. De inval was onderdeel van een grote landelijke actie. Er zijn zes verdachten aangehouden in Utrecht, Lelystad, Amsterdam en op Tenerife op verdenking van grootschalige financiële fraude.
Op 33 locaties zijn doorzoekingen verricht. Vijf mannelijke verdachten, in de leeftijd van 31 tot en met 77 jaar, zijn woonachtig in Utrecht, Lelystad en Amsterdam. De enige vrouwelijke verdachte is 66 jaar en komt uit Maarssen. De zes worden verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie en fiscale fraude.
Met diverse bedrijven (ook in het buitenland) werd een zwart geld circuit gecreëerd. De verdachten investeerden het zwarte geld in Nederlands vastgoed dat gebruikt werd voor legale prostitutie. Op deze wijze werd zwart geld wit gewassen binnen een zelf gecreëerd circuit. De mate van betrokkenheid van iedere aangehouden verdachte wordt onderzocht. Meerdere aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten.

AUTO'S EN BOTEN

Naast de aanhoudingen werden op meer dan 30 locaties woningen, panden of loodsen in het hele land doorzocht. Auto's, boten, sieraden, computers, administratie en bankrekeningen zijn in beslag genomen.

VUURWAPENS

Ook zijn er drie vuurwapens aangetroffen en meegenomen. Op 22 panden en drie grondpercelen, met een geschatte totaalwaarde van meerdere miljoenen, is beslag gelegd. In het kader van het stafrechtelijke onderzoek zijn tegelijkertijd vier doorzoekingen verricht in het buitenland.
Onderzoek naar ongebruikelijke financiering van vastgoed bracht de zaak aan het licht. De Bovenregionale Recherche onderzoekt samen met de FIOD de genoemde strafbare feiten, die vermoedelijk werden gepleegd tussen 2001 en nu.

300 MAN

Meer dan 300 politiemedewerkers uit het hele land, medewerkers van de FIOD en Defensie werden voor de actiedag ingezet. Tijdens de doorzoekingen speurden honden naar verborgen geld en zocht Defensie met speciale apparatuur naar verborgen ruimtes.