Jonge jongens bedreigen vrouw met mes en beroven haar

© RTV Utrecht

Update 8 februari: Door tips van kijkers is de identiteit van deze verdachten bekend. Heel mooi nieuws! Zaak opgelost!

Utrecht - In het park bij de Cornelis Dirkszstraat wordt een vrouw onder bedreiging van een mes bestolen van haar telefoon en bankpas. Door expres een foute pincode aan de rovers mee te geven, blijft de materiële schade beperkt.
Bijna dagelijks loopt het slachtoffer, een vrouw van 50 jaar, een rondje door het parkje langs de Vecht. Zo ook op woensdag 27 december. Ze heeft net een brief op de post gedaan en loopt via een omweg door het park naar huis.

Bankje

Ter hoogte van het Nijenrodeplantsoen zitten twee jongens op een bankje. De vrouw merkt dat de twee meteen opstaan als zij hen voorbij loopt, waarna zij achter haar aan beginnen te lopen. Ze kon horen dat ze erg dicht achter haar lopen, dus ze is op haar hoede.
Na enkele honderden meters bedacht ik mij of ik de wijk in zou lopen. Dat deed ik niet, omdat ik vond dat ik niet paranoïde moest denken
Slachtoffer (50)

Mes

De jongens blijven een behoorlijke tijd achter de vrouw aan lopen. Pas ter hoogte van de Cornelis Dirkszstraat roept één van de jongens naar haar. De vrouw draait zich om, en nog geen meter voor haar houdt de jongen een groot mes voor haar neus. Hij beveelt haar dat ze haar telefoon, bankpas en bijbehorende pinpas afstaat.
Ik had het gevoel dat dit ontzettend fout kon gaan. Ik zag dat er verder niemand anders in de buurt was. Ik voelde mij erg angstig. Ik stond op dat moment in de overlevingsstand.
Slachtoffer (50)

Nep-code

De vrouw staat haar spullen af, maar geeft de jongens een verzonnen pincode mee. De twee repeteren de code een paar keer, zodat ze deze zeker blijven onthouden. Dan verdwijnen de jongens weer.

Pinautomaat

Niet veel later na het incident zijn de twee jongens gefilmd bij een pinautomaat bij winkelcentrum Rokade, heel dicht bij het park. Daar staan ze een tijdje te hannesen met de pas, want ze hebben geen goede code meegekregen. Na een paar keer proberen, geven ze dit dan ook op.

Geschrokken

Na het incident is het slachtoffer de wijk ingelopen. Hier heeft ze met de telefoon van een voorbijganger alarm geslagen, waarna ze meteen is opgevangen door de politie. Uiteindelijk is ze alleen haar telefoon kwijt door het incident, maar de mentale schade is groot. Ze is ontzettend geschrokken van de gebeurtenis in het park waar ze bijna dagelijks een rondje maakt.

Tips

Ben jij één van deze jongens? Meld je dan direct bij het politiebureau, de politie wil graag met je spreken. Weet jij wie dit zijn? Deel je informatie via de tiplijn: 0800 - 6070. Je mag ook informatie delen zonder je naam te noemen, via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000. Online tips delen kan via het tipformulier van de politie.
Uitzending 31 januari & 7 februari 2024
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.