Man bestolen van pinpas door afleidingstruc bij parkeerautomaat

© Politie Midden-Nederland
Utrecht - Een 77-jarige man biedt een helpende hand als iemand problemen heeft om te betalen bij een parkeerautomaat. Maar het is een truc en de oplichter krijgt het voor elkaar om de pinpas van de hulpvaardige man te stelen.
Het slachtoffer loopt begin januari over de Nieuwegracht in Utrecht. Op zijn rug draagt hij een grote tas met daarin zijn cello, want hij is op weg naar muziekles. Hij ziet een man staan bij een parkeerautomaat. Die wappert met een briefje van vijf euro en maakt met handgebaren duidelijk dat hij wil betalen. Het slachtoffer besluit dan om de man te helpen en met zijn eigen pinpas te betalen bij de automaat.
Op het moment dat ik mijn pinpas eruit wil halen, laat hij een briefje van 20 euro op de grond vallen en automatisch raapte ik dat op.
Slachtoffer

Truc

Precies op het moment dat de man bukt om het briefje op te rapen, haalt de oplichter de pas uit het apparaat. Het slachtoffer is zodanig in verwarring gebracht, dat hij denkt dat hij zijn pinpas al in zijn portemonnee heeft gestopt. Hij krijgt wel een bedrag aan contant geld van de oplichter voor de betaling bij de parkeerautomaat en dan gaan ze ieder hun weg.

Pinnen

De oplichter gaat met de pas richting de Oudegracht waar hij bij een geldautomaat 500 euro pint.
De verdachte is tussen de 50 en 60 jaar oud, heeft een normaal postuur en is ongeveer 1.80m. Hij droeg een halflange jas.

Tips

De kans is groot dat deze man zijn truc vaker uithaalt. Help mee te voorkomen dat hij nog meer mensen besteelt. Heb je een idee wie deze man is? Bel dan de tiplijn: 0800 - 6070 of bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000. Je kunt ook een tip doorgeven via het online tipformulier van de politie.
Uitzending 14 juni 2023
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie