Man (79) slachtoffer van bankpasoplichters

© RTV Utrecht
Utrecht - UPDATE: De identiteit van de verdachte is inmiddels bekend. Deze man van 20 uit Amsterdam bleek al vast te zitten voor een andere zaak.
Een 79-jarige man uit Utrecht is slachtoffer geworden van een stel bankpasfraudeurs. De oplichters wisten zijn pinpas en bankgegevens te bemachtigen en haalden ruim 4000 euro van zijn rekening.

Nepbankmedewerker

Het begint allemaal met een sms-je dat de man op zijn telefoon ontvangt. Daarin staat dat er een verdachte transactie op zijn bankrekening heeft plaatsgevonden. Niet veel later gaat de telefoon. Een man die zich voorstelt als een medewerker van de bank, vertelt dat een koerier zal langskomen om de bankpas en de iPad van het slachtoffer op te halen.

Overtuigend

De man vertrouwt het niet en hangt op. De medewerker belt terug en weet hem te overtuigen dat hij de bankpas en iPad toch echt moet meegeven om te voorkomen dat er geld wordt gestolen.

Koerier

Tijdens het telefoongesprek komt de koerier langs. Die is te zien op beelden van de beveiligingscamera bij de woning van het slachtoffer. De man geeft de gevraagde spullen mee aan deze koerier.

Signalement 'koerier'

- donkergetinte huid
- rond de 20 jaar
- ongeveer 1.75m
- normaal postuur
- droeg donkere kleding
- donkerblauwe capuchontrui
- kort kroezig donker haar
- hij sprak Nederlands

Tips

Ken je deze 'koerier' die samen met andere oplichters ruim 4000 euro stal van het slachtoffer? Bel de tiplijn: 0800 - 6070 of bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.
Je kunt ook een tip doorgeven via het tipformulier van de politie.
Uitzending 7 juni 2023
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie